Rast aktivity výrobného sektora v USA sa v júni spomalil

21.06.2012 Celý región

New York 21. júna (TASR) - Aktivita amerického výrobného sektora zaznamenala v júni najpomalší rast za posledných 11 mesiacov. Uviedla to v bleskovom odhade agentúra Markit. Dôvodom je pokles nových vývozných objednávok, najmä pre zníženie dopytu z krízou zasiahnutej Európy a veľkých reformujúcich sa trhov ako Čína.

Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit pre výrobný sektor USA klesol na 52,9 bodu z májovej hodnoty 54 bodov. Júnová hodnota je najnižšia od júla minulého roka, neznamená však ešte pokles aktivity, keďže ten od rastu oddeľuje hranica 50 bodov.

Čiastkový index nových objednávok klesol z májovej hodnoty 54,6 bodu na 54,1 bodu, pričom júnový pokles bol druhým najväčším mesačným poklesom nových objednávok od septembra 2009.

Tento výsledok je pre americkú ekonomiku nepriaznivou správou, keďže výrobný sektor patrí k najväčším ťahúňom v inak slabom tempe oživovania americkej ekonomiky. Podľa Markit však zhoršovanie situácie na zahraničných trhoch a oslabovanie dopytu už začína spomaľovať aj vytváranie nových pracovných miest v tomto sektore. Čiastkový index zamestnanosti klesol v júni na 53,1 bodu z májovej hodnoty 54,3 bodu.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región